lauantai 16. kesäkuuta 2012

ruokaperinteitä sekoittaen muikkuja ja mykyjä


Kuten monesti  olen kertonutkin, meillä on perjantaisin kalapäivä. Eilen oli varsinainen ruokakultturien sekoitus. surprise

Pöydässä oli ihan perinteistä suomalaista muikkua, kieritetty maustetussa tattarijauhoseoksessa ja paistettu pannulla voissa.

Lisänä tietysti kermaviili-tillikastike. Tähän asti ihan suomalaista perinnettä, eikö vaan?

Mutta unohdin ostaa perunoita kaupassa käydessä, joten siinä kohtaa ruvettiin soveltamaan.  Kaapista löytyi riisiä, mutta en halunnut vain perinteisesti keitettyä riisiä. Halusin jotain erilaista. Niinpä kaivoin esiin Wienistä ostamani Itävaltalaisen keittokirjan (englanniksi).  Sitä selattuani ajattelin tehdä mykyjä (knödel), joita keski-Euroopassa syödään monin eri muunnoksin. Kirjassa ei ollut ohjetta riisi-mykyille, mutta sovelsin perunamykyjen ja jauhomykyjen ohjetta.

Onnistuivat hyvin ja olivat herkullisia. Jopa koiramme tykkäsi niistä!  laugh

Muikut ovat piilossa tuossa kermaviilikastikkeen alla. Raikasta ja tuoretta salaattia tietysti, kun on Suomen kesä!  Ja nuo vaaleat lihapullan näköiset ovat niitä riisimykyjä.  Laitan tähän ohjeen,  kuinka ne tein, jos joku vaikka innostuu kokeilemaan. Ohje on gluteeniton:RIISIMYKYT
7 dl     vettä

1         kasvislilemi-kuutio

3 dl     basmati-riisiä50 g    tattarileseitä

150 g  karkeaa gluteenitonta jauhoseosta (Semper)

2          kananmunaa

n.60g  voita

suolaaTuota riisiä jää ehkä tässä ihan vähän yli, riippuu siitä kuinka tarkasti punnitsee...Keitä riisi kasvisliemessä kunnes neste on imeytynyt. Älä anna imeytyä liian kuivaksi.

Riisiä tarvitaan n. 500 g, minä punnitsin keittiövaa-alla, ja tuosta määrästä jäi ehkä n. kauhallinen riisiä yli, joten luulisin että voi käyttää koko määränkin punnitsematta.

Sekoita riisin joukkoon leseet, jauhot, munat, sulatettu voi ja mausta suolalla. Anna taikinan levätä hetki kulhossaan.

Laita sillä välin kattilallinen vettä kiehumaan ja mausta suolalla.

Muotoile taikinasta mykyjä käsin, samaan tapaan kuin esim. lihapullia. Kun suolavesi kiehuu, laita mykyjä kattilaan varovasti. Voit käyttää apuna reikäkauhaa.

Kun mykyt ovat kypsiä, ne nousevat pintaan kellumaan. Nosta pois reikäkauhalla ja laita seuraava erä mykyjä kattilaan.

Minä keitin n. 9 mykyä kerrallaan. Ne mahtuivat mukavasti kattilaan eikä ollut liian ahdasta.Jos jätät riisin keitinvedestä kasvisliemen pois, näitä mykyjä voi tarjota myös esim. hedelmäsalaatin kanssa.

Herkullisia kokeiluhetkiä!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! Jätäthän pienen viestiin käynnistäsi, kiitos!