keskiviikko 23. huhtikuuta 2008
Kaikki Pertit, hyvää nimipäivää 24.4.!!!!
Niinpä niin, helmikuussa vein töihin omana nimipäivänäni sitruuna-laku-kakun. Mutta ennen juhlapäivää tein töissä gallupin: eli kyselin haluavatko he tyrnikakkua vai sitruuna-lakukakkua. Tuolloin sitruuna-laku kuulosti kuulemma niin eksoottiselta, että sitä piti saada maistaa. Mutta tyrnikakku jäi ilmeisesti mieleen, sillä työkaverini Pertti tilasi minulta töihin sellaisen nimipäiväkseen. Ohje on se sama kuin viimeksikin, eli Kodin Kuvalehti 23/2007, löytyy myös Kodin Kuvalehden nettisivuilta täältä.
Mutta koska sitä viimeksikin joku kysyi, niin laitan ohjeen nyt tähän sellaisena kuin se lehdessä oli. Minä vähän sovelsin, kun tein isompaan vuokaan, mutta tässä siis alkuperäinen ohje.
POHJA:
100 g Digestive-keksejä
100 g piparkakkuja
100 - 125 g voita tai margariinia
TÄYTE:
5 liivatelehteä
200 g valkosuklaata
4 dl vispikermaa
3/4 dl sokeria
2 dl vaniljajogurttia
21/2 dl sileää tyrnihilloa (esim.Meritalo)
3/4 dl laimennettua sitruunamehua
KIILLE:
4 liivatelehteä
1 sitruunan mehu
2 1/2 dl sileää tyrnihilloa
Leikkaa 26-senttisen irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi. Voitele pohja ja reunat kevyesti rasvalla.
Laita täytteen liivakot likoamaan runsaaseen kylmään veteen vähintään 10 minuutiksi.
Murskaa keksit hienoksi. Sulata rasva ja sekoita keksimurskan joukkoon. Painele seos kakkupohjaksi vuokaan. Säilytä jääkaapissa kakun tekemisen ajan.
Mittaa kattilan pohjalle muutama sentti vettä. Laita teräskulho kattilan päälle ja pilko suklaapalat kulhoon.
Kuumenna vettä, kunnes höyry on sulattanut suklaan. Sekoita tasaiseksi ja anna jäähtyä hetki.
Vatkaa kerma hyvin pehmeäksi vaahdoksi sokerin kanssa.
Lisää vaahtoon vatkaimella kevyesti sekoittaen jogurtti, hillo ja sulanut suklaa.
Kiehauta laimennettu sitruunamehu ja sulata puristellut liivakot nesteeseen. Jäähdytä haaleaksi. Sekoita liivateseos lopuksi kermaseokseen.
Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle ja anna hyytyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
Liota liivakoita kiillettä varten kylmässä vedessä 10 minuuttia.
Kiehauta sitruunamehu ja tyrnihillo. Sekoita puristellut liivakot sekaan. Jäähdytä 20 minuuttia. Tarkista maku. Kiille saa olla hieman kirpeän makuinen. Jos seos ehtii hyytyä liikaa, voit notkistaa sen uudelleen kuumentamalla.
Kaada kiille hyytyneen kakun päälle ja anna hyytyä vielä jääkaapissa vähintään pari tuntia.
Minun versioni on gluteeniton ja Hyla. Käytin gluteenittomia Digestive-keksejä ja piparkakkuja, ja kerman sijasta käytin Flora Vispiä, joka on hylaa.
Koristeeksi laitoin valmiita suklaalehtiä.
PS. Viikonloppuna blogi on (luultavasti) hiljaa, leivon kakkupohjia ensi viikoksi, jolloin on tilauksessa kaksi isoa ja yksi pienempi kakku.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiva kun kävit! Jätäthän pienen viestiin käynnistäsi, kiitos!