keskiviikko 1. lokakuuta 2008

Polkka-sukatOlin lauantaina päivän Tallinnassa, ja  tietysti piti  ottaa virkkuukoukku ja lankakakerä mukaan. Oon tehny  niitä raitatossuja niin monet, että se ohje on jo muistissa, joten sellaisia aloin tekemään. Mieheltä (joka oli mukana) kysyin että minkäs kokoiset tehdään, kenelle nää tulis. Hän siihen totes että hän taitaa olla ainoa perheessä jolla näitä ei vielä ole. Hän halusi niihin myös pienet varret, kun on tottunut kotona kuljeksimaan villasukissa. Joten  näistä tulikin sitten tossujen sijaan sukat.  Lankana oli Novitan Polkka.Ja jälleen pääsevät miehen säihkysääret edustamaan...
Kivat värit minusta tuossa Polkassa, ei tartte vaihdella lankaa saadakaseen raitaa tai kuviota aikaan.
sukkien varret virkkasin kohopylväillä.

EDIT:   Tässä ohjetta, ohje muuten suoraan Novitasta (kesä2008  tossujen ohje), mutta lisäsin varret.

virkkuukoukku nro 3, tai käsialan mukaan.

Aloita virkkaaminen kärjestä. Tee sormesi ympäri lankalenkki ja virkkaa muodostuneeseen renkaaseen 8 kiinteää silmukkaa (ks). Jatka virkkaamista spiraalina eli suoraan kerrokselta toiselle (kannattaa käyttää vaikka silmukkamerkkiä aina kerroksen ensimmäiseen silmukkaan, jotta ei tartte laskea koko ajan...).
Virkkaa silmukoiden takareunaan.
1.krs. virkkaa jokaiseen s:aan 2 ks = 16ks.  2.krs. virkkaa *3ks, 2ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 3 kertaa = 20 ks.  3.krs. virkkaa *4ks, 2ks seuraavaan s:aan*, toista *-*vielä 3 kertaa =24 s.
4.krs.  virkkaa *2ks, 2ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 7 kertaa =32 s.  5.krs. virkkaa *3ks, 2 ks seuraavaan s:aan*, toista *-* vielä 7 kertaa = 40 s.
Jatka virkkaamista spiraalina 10 krs ilman lisäyksiä. Lisää nyt sivuissa, eli kahdessa kohdassa 1s seuraavasti: virkkaa 2ks samaan s:aan, 19 ks, 2 ks samaan s:aan, ja 19 ks = 42s. Lisää samaan tapaan, vain sivuissa, vielä 3 kertaa 1s joka 5.krs  = 48s. Sovita, ja tee tarvittaessa enemmän tai vähemmän lisäyksiä. Virkkaa kunnes tossu (tai sukka) on jalkaterän mittainen = pituutta n. 16 - 17 cm. Aloita nyt kantapään virkkaaminen ja virkkaa nyt s:n  molempiin reunoihin. Jaa s-luku kahteen osaan ja jatka virkkaamista vain toisilla s:oilla tasona. Virkkaa 24 ks (siis jos s:oita on kaikkiaan tuo 48)  ja käännä työ. Aloita kantapään kavennukset. Jätä aina krs:n alussa 1 s virkkaamatta kunnes jäljellä on 12 s. Virkkaa
12 ks  ja aloita sitten lisäykset. Lisää nyt vastaavasti aina krs:n alussa 1 s  kunnes s:luku on taas 24 s. Jatka virkkaamista ympyränä, ota työhön mukaan sekä kantalappu että odottavat s:t. Virkkaa nilkan ympäri 5 krs  ks:oita ja tee ks taas vain s:n takareunaan.
(tähän voit lopettaa jos haluat tossut. Jatka eteenpäin jos haluat varret.)
Sulje viimeinen krs  ps:lla. Virkkaa 2 kjs (=1.pylväs), virkkaa pylväitä koko krs. Sulje krs ps:lla.
Virkkaa 2 kjs. Virkkaa 1 kohopylväs etukautta, 1 kohopylväs takakautta, vuorottele näin koko krs. Jos silmukkalukusi on jaollinen 4:llä, voit vuorotella myös 2:lla kohopylväällä edestä ja takaa. Sulje krs ps:lla.
Jatka näin kohopylväillä vartta niin korkeaksi kuin haluat.
Kun varsi on haluamasi korkuinen, katkaise lanka, päättele langan päät  (älä unohda sukan kärkeä)  ja ompele kantapään sivusaumat. Virkkaa toinen tossu (tai sukka) samoin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiva kun kävit! Jätäthän pienen viestiin käynnistäsi, kiitos!