perjantai 29. toukokuuta 2009

Kiitokset opettajille


Kuopukseni siirtyy syksyllä yläasteelle, joten ajattelimme muistaa ihanaa luokanopettajaa ja apu-opea pikku paketeilla.


Onneksi muistui mieleen tämä Virkun ihana ohje.


Tällaiset on nyt kääritty pakettiin ja viedään aamulla koululle.



 


Kukkasiksi nuo ehkä vielä tunnistaa, mutta ei orvokeiksi, joita yritin niistä tehdä... ajatus kait kuitenkin tärkein. Tätä neulahuovutusta pitää vielä treenata. Hymy


 


 

Lakkiaiskakun koristeita


Nyt on ollutkin tässä blogissa pitkään hiljaista.


Ajattelin jo, että pääsisin tämän kevään koulujen päätöksestä sillä että vierailen lasten päätösjuhlissa. Vaan toisin kävi.


Yksiin lakkiaisiin sain kakkutilauksen. Toiveena oli kinuskikakkua, täytteenä vadelmaa ja omenaa, reunoille kerma (hyla). Ja juhlien koristeiden väri on tuoreen ylioppilaan lempiväri eli oranssi. Ja kaksi 25 hengen kakkua!!!


Sovimme että teen koristelaatan johon valkolakki, oransseja kukkia, sekä päiväys ja sankarin nimi.
Laatat annan mukaan, sillä kakut haetaan jo tänään. Saavat sitten itse laittaa laatan kakun päälle juuri ennen tarjoilua.



 


Kukat ja lehdet ovat sokerimassaa, lakki ja laatta pastillage-massaa.


Liljat ovat punaista sokerimassaa, ruusut ja villiruusut oranssia. Kaikkiin kukkiin sivelin kultatomuväriä, siksi nuo punaisetkin kukat vivahtavat oranssiin.
Laatan sivelin ensin vihreällä kimallevärillä, sitten suihkautin pronssia päälle. Kirjoitus on tehty elintarviketussilla. Toivottavasti kelpaavat.


 

sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Äitienpäivän voileipäkakku (gluteeniton)


Vielä yksi tälle viikolle.... 


Äitienpäiväksi mieheni tilasi äitinsä luokse voileipäkakun, mutta kun minä en sitä uskalla syödä, niin ajattelin hemmotella itseäni tekemällä gluteenittoman lohikakun. Tämä ei nyt ehkä ihan ole voileipäkakku, mutta sinne päin kuitenkin.



 


Pohjana on 150 g gluteenittomia digestive-keksejä ja 75 g voita.


Päälle tein hyydykkeen jossa on n. 4 dl kermaa, 200 g kylmäsavukirjolohituorejuustoa, hiukan hienonnettuja sekavihanneksia, suolakurkkua, kylmäsavukirjolohta ja tietysti liivatelehtiä (6 kpl) jotka liuotin tilkkaan kiehuvaa sitruunamehua.


Päällä lohiruusut, katkarapuja, mozzarella-kuulia, tummia rypäleitä ja kirjolohen mätiä, sekä hiukan tilliä ja viinisuolaheinää. Oli oikein hyvää!


 


 

lauantai 9. toukokuuta 2009

Äitienpäiväkakkuja


Itselleni en tänä vuonna äitienpäiväkakkua tee, sillä menemme mieheni äidin luo, jonne tulee koko sisarusparvi perheineen. Sinne tilattiin voileipäkakut pitopalvelusta, mutta täytekakku pyydettiin minulta. Toiveena oli hedelmäistä, joten päähäni pälkähti tämä koristeluidea, jonka olen joskus jossain ohjekirjassa nähnyt:



 


Harlekiiniruudut rypäleistä, kermalla rajattuna.
Reunoilla myös kerma (hyla).
Väleissä Lemon Curdia ja valkosuklaamoussea.
Pohja on viiden munan kakkupohja.



 


Mielestäni onnistuin aika hyvin. Ihan kivan näköistä tuli.


 


Yksi mieheni veljistä halusi viime tingassa sitten pienen äitienpäiväkakun myös kotiin, joten tein pienen kinuskikakun. Siinä täytteet ovat täsmälleen samat kuin pari päivää sitten tekemässäni isossa kinuskikakussa, mutta itse kinuski oli astetta vaaleampaa.



 


Hiukan jäi kinuskin pintaan valutusjälkiä, mutta eiköhän tuo kelvanne...


Kakku on kolmen munan täytekakkupohja.


 

perjantai 8. toukokuuta 2009

Mansikkainen omena


Kuopukseni täyttää huomenna 14 vuotta. Hän kutsui luokkansa tytöt kesteihin, ja halusi kakkuunsa mansikkaa. En halunnut ostaa ulkomaisia mansikoita, joten päätin vain täyttää kakun mansikalla. Sitten pälkähti päähäni idea (jonka myös toteutin):


Tein kääretorttupohjan ja mansikkamoussen pakastemansikoista. Tein hyydytetyn kakun, ja hyydytin sen omenan muotoisessa kulhossa.
Kumottuani kakun päällystin sen punaisella marsipaanilla ja lisäsin pari pikku yksityiskohtaa, ja...



 


Meillä on mansikalla täytetty omena!  Nauru


 



 


Päällinen ja omenan "tikku" ovat marsipaania, lehti on sokerimassaa.


Sivelin omenan pinnan glittergeelillä, joka toikin kakkuun omenamaista kiiltoa. Toivottavasti ulkonäkö säilyy tuollaisena huomiseen asti.


Täytteessä on siis kermaa, tuorejuustoa ja mansikkasurvosta, sekä ihan vähän sokeria. Niin, ja liivatelehtiä.


 


 

torstai 7. toukokuuta 2009

Tumma kinuskikakku


Työkaverini Sari täytti myös pyöreitä vuosia, ja huomenna hän tarjoaa meille kakkukahvit. Hän pyysi, että tekisin kinuskikakun, koska se on aina ollut hänen suosikkinsa. Muita toiveita ei ollut, mutta kysyin sitten vielä lempiväriä kakunkoristeisiin.



 


Meni taas vähän överiksi noissa pursotuksissa, nuo päällisen kermakiehkurat olis voinut jättää pois...


Kakkupohja on gluteeniton 8 munan kakku.
Molemmissa väleissä on ohut kerros omenamarmeladia ja sen päällä paksua vaniljakastiketta.
Kinuskin keitin muscovadosokerista, siksi se on noin tummaa. Tässä kuvassa se näyttää melkein mustalta. Tuossa toisessa kuvassa näkyy vivahde oikeasta väristä.
Reunoilla kermapursotukset (joukossa hiukan vaniljakreemijauhetta).


 



 


Käytin ekaa kertaa tätä kukkamuottia, vähän on vielä hakusessa... mutta ihan siedettäviä kukkia tuli. Kukat ja lehdet ovat sokerimassaa.
Kukkamuotin nimi on Sea Rose, eli tarkoittaako se nyt sitten mitä suomeksi? Suihkautin kukille vähän hopeaspraytä.


 


 

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Vilukissa surffaa netissä


Minä aina palelen. Ja netissä surffaillessa hiirikädestä lakkaa verenkierto alta aikayksikön. Tänä aamuna palelsi taas ihan kauheasti, en vissiin ollut ihan herännyt vielä... 
Ja surffailin käsityöohje-sivuilla. Ja löysin tämän.


Ja sitten vaan koukku käteen. Aikaa kului sellaiset 30 - 45 minuuttia, en katsonut ihan tarkkaan.


Lankana Novitan Isoveli Colori, koukku 5,5.



 



 


Ranteenlämmittimet.


Kyllä nämä kädessä on lämpimämpi surffailla. Verenkierto lähti heti käyntiin kun rupesin virkkaamaan. Ihanan lämmintä lankaa!  Hymy


 


Ai niin, suomensin sen virkattujen lenkkarien ohjeen, kun sitä on kyselty. Laitoin sen tuonne Sivut-laatikkoon. Toivottavasti siinä ei ole kamalasti virheitä...
Kivaa että se kiinnostaa!  Olen käyttänyt niitä tossuja ahkerasti. Hymy


 


 

tiistai 5. toukokuuta 2009

Simaa ja kakkuja


Sima on nyt pullotettu, odotamme rusinoiden kansannousua...



 


Työkaverini Pepe saavutti miehen iän (60 vee) ja tietysti lomaili synttäriviikollaan... mutta me olimme fiksuja ja lahjoimme hänet runsaskätisesti ennen lomaansa. Niinpä loman loputtua hän halusi tarjota meille kiitoskakut. Ja minä sain kunnian tehdä ne. :-)


Työyhteisöni on aivan ihastunut sitruuna-lakritsi-kakkuun, ja niitä olenkin saanut tehdä kahvihuoneeseemme jo useamman kerran.
Täytteiden ohjeet löytyvät Kinuskikissalta ja kuorrute on Hopeatoffeekinuskia, ohje Hellapoliisilta.  Valitettavasti Hopeatoffeeta ei kaupoista enää löydy, ja omat varastonikin hupenevat. Näihin kakkuihin teinkin kuorrutteen puoliksi Hopeatoffeesta ja puoliksi Kickistä.


Tein oikein koemaiston, että mitä eroa noilla karkeilla on, ja totesin että Kick on lakritsitoffeeta, Hopeatoffeessa on salmiakkia mukana. Harmi ettei sitä enää saa, se oli yksi lempparikarkeistani.


Isompi kakku on 8 munan pohjalla, pienempi 4 munan. Pepe halusi molempiin kirjoitettavaksi päälle "Kiitos", koska näillä kakuilla hän halusi kiittää työtovereitaan muistamisesta merkkipäivänä.



 



 


Kukiksi laitoin gerberoita kevään kunniaksi. Sokerimassaa ovat.


Reunoilla vaniljakreemijauheella tanakoitettua kermaa.
Kaikenkaikkiaan isossa kakussa täytteineen on n. 17 dl kermaa, joten mitään kevyen linjan kakkuja nämä eivät ole! Mutta sitäkin paremman makuisia, kun aineet on aitoa.  :-)


 


 

sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Kevätperhosia


Kakkupohjien paistuessa maalailin tänään vähän... En pidä itseäni kovin hyvänä koristeiden maalaajana, en ole kovin kärsivällinen luonne.
Mutta olen tyytyväinen näihin aikaansaannoksiini. Kyllä ne perhosilta näyttävät. Ehkä vielä lisäilen jotain kun väri on kuivunut, ehkä en, mutta aivan varmasti nämä päätyvät vielä tällä viikolla kakkujen koristeiksi.



 


 

perjantai 1. toukokuuta 2009

Vappusimaa


Minähän olen sitten aina myöhässä, oli sitten kyse menemisestä tai tekemisestä. Eli vappusimankin laitoin muhimaan vasta tänä aamuna.
Mutta tekeytyyhän se huoneenlämmössä 2 - 3 päivässä, joten sunnuntaina tai maanantaina päästään tyttöjen kanssa sitä pullottamaan.  Nauru


Minulle tarjottiin Dansukkerilta simantekopakettia, ja suostuin mielelläni. Kuvittelin että sieltä tulee paketti sokeria ja toinen fariinisokeria... No, tulihan ne, mutta tuli paljon muutakin:



 


Paketissa oli lisäksi rusinoita, kolmenlaista tomusokeria munkkeja varten, suppilo pullotukseen ja vielä tietopaketti jokaisesta sokerista ja simanteko-ohjeet. Olipa hauskaa saada tällainen paketti!
Ja vielä minä ne munkitkin teen!


Mutta nyt siis siman tekoon!


Tein fariinisokeripussin kyljessä olleen ohjeen mukaan, eli näin:


8 l      vettä
500 g     sokeria
500 g     fariinisokeria
2-3      sitruunaa
1/4 tl     hiivaa tai kuivahiivaa
rusinoita


 


Ensin sokerit ämpärin pohjalle.



Ja sitten noin puolet vedestä (4 l) kiehumaan.



 


Puristetaan sitruunoista mehu.
Kun vesi kiehuu, se kaadetaan sokereiden päälle. Lisätään loput vedestä ja sitruunan mehu. Ja haaleaan (noin 40 - 42 asteiseen) nesteeseen sekoitetaan sitten hiiva.



Ja sitten vaan kansi päälle ja muhimaan.
Annetaan hiivan tehdä työ.


Muutaman päivän päästä katsotaan, mitä olen saanut aikaan.  Hymy


Pullotusvaiheessa pudotetaan pullon pohjalle lusikallinen sokeria, ja muutama rusina. Sima on valmista kun rusinat nousevat pintaan.


 


Hauskaa Vappua kaikille!   Cool